Japan zet nog dit jaar punt achter walvisvangst
"Betreurenswaardig en teleurstellend", vindt de Japanse premier het, maar Japan zal dit jaar niet langer walvissen vangen in de Antarctische Oceaan. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Het land heeft beslist om later dit jaar geen vloot te sturen.

Maandag oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de Japanse walvisvangst "niet wetenschappelijk" is en "illegaal" is. Het was Australië dat de zaak tegen Japan in 2010 heeft aangespannen. Volgens de Australiërs overtrad het land het internationale recht door elk jaar honderden walvissen te doden voor commerciële doeleinden.

"Het is zeer betreurenswaardig en teleurstellend, maar we zullen ons hieraan houden", zei eerste minister Shinzo Abe in een gesprek met Koji Tsuruoka, die de regering in deze zaak verdedigde.

Officieel hield Japan in 1987 met de commerciële walvisvangst op. Het jaar ervoor was een moratorium opgelegd. Maar Japan gebruikte een achterpoortje om, onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, door te gaan met de walvisvangst, ondanks grote internationale tegenstand.

Lees het artikel op de website van : " HLN;Be"

Bron : Belga (02/04/2014)

Reacties