Venezuela plant twintig miljoen bomen
De Venezolaanse overheid gaat het tempo van zijn herbebossingsprogramma de komende twee jaar opvoeren. Dat is nodig want de ontbossing gaat nog altijd sneller dan de herbebossing, zeggen wetenschappers.

Via het herbebossingsprogramma Misión Árbol (Missie Boom), een initiatief van de overheid, komen er de volgende twee jaar twintig miljoen bomen bij, zegt minister van Leefmilieu Dante Rivas. Samen met defensieminister Diego Molero plantte hij de eerste boom van de nieuwe campagne, in het nationaal park Waraira Repano, vlak bij hoofdstad Caracas.

Het Venezolaanse herbebossingsprogramma is in 2006 gestart. Sindsdien zijn er al meer dan 27 miljoen bomen geplant, goed voor meer dan 34.000 hectare.

Laatste tien jaar

Het programma "recupereert 2 tot 4 procent van de oppervlakte die de laatste tien jaar ontbost is in Venezuela", zegt bosexpert Julio César Centeno, hoogleraar aan de Universiteit van de Andes.

Momenteel verdwijnt jaarlijks 240.000 hectare bos. De helft van het Venezolaanse grondgebied is met bossen bedekt maar de achteruitgang loopt op tot 0,6 procent per jaar, zegt Centeno.

Lees het artikel op de website van: Mo (6/06/2013)

Reacties